6. desember 1957: En tur på byen

Postet av 6. desember 2017 0 Comments

I dag for 60 år siden la den 23 år gamle Fredrik Fasting Torgersen ut på en skjebnesvanger bytur. Dagen etter befant han seg i fengsel, mistenkt for drap og voldtektsforsøk på den 16 år gamle Rigmor Johnsen, som ble funnet død i Skippergata samme natt. Et halvt år senere ble han dømt til livstid i fengsel.

Hva som egentlig skjedde denne kvelden og under den påfølgende etterforskningen og rettssaken har vært gjenstand for intens diskusjon helt frem til i dag. I tiden fremover vil vi følge saken fra dag til dag. Ved hjelp av avisklipp, originale dokumenter fra etterforskningen og annet materiale vil vi forsøke å pusle sammen et mest mulig fullstendig bilde av den prosessen som snudde opp ned på Fredrik Fasting Torgersens liv.

032s84DoT45s

Oslo 1957: Kong Olav hadde akkurat overtatt tronen, Einar Gerhardsen var statsminister, Elvis toppet hitlistene og halvliteren kostet to kroner. Her fra byggingen av høyblokken i Regjeringskvartalet. Bilde fra oslobilder.no

Torgersen startet kvelden med å overvære Norgesmesterskapet i boksing som ble arrangert på Sentrum kino. Dagen før var han selv blitt slått ut i de innledende rundene. Torgersen var en såkalt kjenning av politiet, og kun få måneder tidligere var han blitt prøveløslatt fra fengsel etter å ha sonet en dom for voldtektsforsøk.

Etter en liten runde på byen havnet han på «Kafe Hjerterom» i Pilestredet. Vi holder oss inntil videre til Torgersens egen forklaring om hva som skjedde videre denne kvelden. Politiet utviklet etterhvert en annen teori om Torgersens bevegelser som vi vil komme tilbake til etterhvert som denne serien skrider frem.

Fra Kafé Hjerterom går Torgersen ned til Karl Johan, og her blir han observert av en nabo i det han passerer Grand Hotel. Han fortsetter langs Karl Johan, tar til venstre opp Torggaten og går tilbake til Sentrum Kino. Her treffer han en pike som han kjenner såvidt fra før og som heter Gerd. Han inviterer henne med hjem til seg, og hun aksepterer hans invitasjon.

GrandHotel

Torgersen passerte Grand Hotel ca klokken 22:45. Det eksakte tidspunktet er av stor betydning, men har vært vanskelig å fastslå sikkert. Bilde fra oslobilder.no

De to spaserer sammen hele veien hjem til Torgersens hjem på Lille Tøyen. Her tilbringer de en times tid på Torgersens rom, før han låner en liten sykkel av sin nevø og sykler Gerd tilbake til Oslo sentrum. Oppholdet på Lille Tøyen bekreftes av Torgersens mor og søster. De traff imidlertid ikke Gerd, selv om de oppfattet at det var en dame på besøk.

Rigmor Johnsen hadde denne kvelden vært ute sammen med en venn. Hun tok farvel med ham på Jernbanetorget temmelig presis klokken 22:40. Hun tok en liten omvei innom Esther Olssons kiosk i Dronningens gate, der hun kjøpte et par epler. Hun hadde da en mann på slep, og hun beklaget seg over denne innpåslitne fyren. Esther Olsson irettesatte mannen, og sa at det ikke passet seg at han fulgte etter en så ung jente.

Jernbanetorget

Rigmor Johnsen så en venn avgårde med Oppsal-trikken som gikk fra Jernbanetorget klokken 22:40. Bilde fra oslobilder.no

På den korte veien fra kiosken og til Rigmors hjem i Skippergata 6b, ble hun sett i følge med en mann av flere vitner. Hun låste seg inn i gården ca klokken 23:00, også da er hun i følge med en mann. Kort tid etter blir de to sett sammen av et vitne inne i trappeoppgangen. Dette var den siste observasjonen av Rigmor i live.

 


7. desember >>