7. desember 1957: Drapsnatten

Postet av 7. desember 2017 0 Comments

Når 6. desember blir til 7. desember er Fredrik Fasting Torgersen, fremdeles i henhold til hans egen forklaring, på sitt rom i Tore Hunds vei 24 på Lille Tøyen, sammen med en jente ved navn Gerd. Ved ankomsten har han vekslet noen ord med sin mor inne på kjøkkenet. Søsteren Dagmar er også innom, og storebroren Lorang ligger og sover på rommet sitt i 2. etasje.


<<6. desember | 9. desember >>


Torgersen forteller sin mor og søster at han vil skysse sitt damebesøk tilbake til byen og til dette formålet låner han sin nevøs sykkel. Før han drar skifter han fra dressen han hittil har hatt på, til bukse, turnsko og en jakke som Lorang har brukt tidligere på kvelden. I følge morens, søsterens og Torgersens samstemte forklaringer sykler Torgersen avgårde rundt 00:30, og har altså vært hjemme i omtrent en time. Ingen i huset har sett Gerd, men både moren og søsteren har hørt skrittene hennes i trappen.

Torgersen og Gerd delvis sykler, delvis går ned til Stortinget, der de skilles. De har avtalt, forteller Torgersen i politiavhør kort tid etter, å møtes igjen i Teatersalen neste dag. Han sykler så ned til Østbanestasjonen, der han treffer på en politipatrulje.

Torgersen var som tidligere nevnt en kjenning av politiet. Han er ute fra fengsel på prøve, og har drukket alkohol, noe som er i strid med vilkårene for prøveløslatelsen. Han kjører i tillegg en altfor liten sykkel uten lykt.

Enten det er sykkelen eller mistenkelig oppførsel fra Torgersens side som er årsaken, Torgersen blir stoppet av patruljen. Etter litt frem og tilbake gjør han et helhjertet og dramatisk fluktforsøk, men blir innhentet og arrestert, mistenkt for sykkeltyveri.

Kort tid etterpå, mens Torgersen sitter i politibilen på vei til stasjonen, blir liket av Rigmor Johnsen funnet i kjelleren i Skippergata 6b. Hun er delvis avkledd, og den som drepte henne har bygget et bål rundt henne av en del brennbart materiale som har befunnet seg i kjelleren og gjort et ikke helt vellykket forsøk på å tenne på.

847b35c11771576df9e537d1b6b975a6

På dette bildet, som antakelig er av litt nyere dato, ser vi Jernbanetorget nederst til høyre, baksiden av Skippergata 6b øverst til venstre, og stedet der Torgersen ble arrestert nederst til venstre.

Etterforskningen starter umiddelbart. Torgersen avhøres litt før klokken tre om morgenen, og omtrent samtidig oppsøker politiet Torgersens hjem og avhører moren.

Rigmors venn som hun hadde vært ute på byen med avhøres på morgenkvisten, har et vanntett alibi og blir raskt sjekket ut av saken. Kioskdamen Esther Olsson avgir forklaring litt senere utpå dagen. Mange av beboerne i strøket der Rigmor har blitt funnet blir også avhørt, av spesiell interesse er de to avhørene  av Olga Eriksen, som var Rigmors nabo i Skippergata 6b og som  så Rigmor i trappeoppgangen sammen med en gutt en gang mellom klokken 22:30 og 23:00.

Torgersen har foreløpig ikke status som siktet, men allerede i kveldsavisene denne dagen, gjengitt nederst på siden, gir politiet uttrykk for at de har en mistenkt som skiller seg spesielt ut. Politiet gjør en rekke etterforskningsskritt i flere retninger denne dagen, men de unnlater å gjøre én ting som man i ettertid gjerne skulle ha ønsket at de hadde gjort: Å møte opp i Teatersalen om kvelden for om mulig å finne Gerd og få bekreftet Torgersens alibi.

 


<< 6. desember  | 9. desember >>


 

Politiets åstedstegning

PolitietsAastedstegning


 

Politiets bilder fra åstedet

Kjelleren_Baalmateriale_Skippergata6b

Bakgaarden_Skippergata6b

Baalmateriale_Bakgaarden_Skippergata6b

Aastedet_Gangen_Skippergata6b

Kjellertrappa_Skippergata6b

Kjellerlemmen_Skippergata6b

Kjelleren_Arnestedet_Skippergata6b

Gangen_Skippergata6b


 

Avisklipp 7. desember 1957

Avisklipp_07des57

Avisklipp_07des574

Avisklipp_07des573

Avisklipp_07des572

 


<<6. desember | 9. desember >>