Fredrik Fasting Torgersen er død

Av 19. juni 2015 10 Comments

Fredrik Fasting Torgersen sovnet stille inn på Lovisenberg sykehus i går. Han ble 80 år gammel, hvorav over 16 ble tilbragt urettmessig innesperret for et drap han ikke kunne ha begått. 

Festskrift_©JohannesGranseth_2
Fredrik Fasting Torgersen slik vi husker han. Bildet er tatt under feiringen av hans 80-års dag i fjor. Foto: Johannes Granseth.

I 57 år kjempet Torgersen forgjeves for en sjanse til å renvaske seg foran en ny dommer. Torgersens død kommer bare dager etter at en ny begjæring om gjenopptakelse – Torgersens sjette – ble overlevert Riksadvokaten og Gjenopptakelseskommisjonen. Torgersens sak har aldri stått sterkere, og arbeidet for gjenopptakelse kommer til å fortsette som før.

Torgersen sa ofte at kampen for gjenopptakelse ikke lenger handlet om ham selv, men at det var rettssikkerheten for oss alle det sto om. Saken hans vil utvilsomt bli husket som et justismord enten den blir gjenopptatt eller ikke, og forhåpentligvis vil de som i fremtiden får møte rettsvesenet på en dårlig dag få det lettere enn han. For rettsvesenet har også dårlige dager, akkurat som oss andre.

I dag er en slik dårlig dag. Våre tanker går til hans etterlatte, spesielt hans nevø Frode og kjæresten Vivi. Torgersens kampvilje og krefter til å tåle et av de største offentlige overgrepene vi kjenner til har ikke bragt ham den oppreisningen som han hadde fortjent. Men hans kamp har gitt oss mye kunnskap, kunnskap som vi forhåpentligvis greier å forvalte på en fornuftig måte også etter at han selv er borte.

Hvil i fred, Fredrik.

Tenk

Tenk deg, du menneske,
at du er tredd inn på en krok
og kastet
ut i det ukjente
der vesener grådigere
enn dine tanker kan fatte
jafser etter deg

Kan du tenke deg dette?

– Fredrik Fasting Torgersen (1934-2015)