Steen tar påtalemyndighetene i forsvar

Av 7. juni 2011 1 Comment

Forfatter Thorvald Steen ser på Torgersensaken med påtalemyndighetenes briller i artikkelen «Et forsvar for statsadvokat Lauritz J. Dorenfeldt». Dorenfeldt var aktor under den opprinnelige drapssaken mot Torgersen.

At Torgersen ble dømt i 1959 var ifølge Steen ikke et ondsinnet overgrep mot en uskyldig mann, men en naturlig konsekvens av den informasjonen man den gangen hadde tilgang til. Steen gjør rede for den etterfølgende utviklingen, der vitenskapen har avdekket at det ikke er hold i de tekniske bevisene som ble ført i saken. Han avslutter:

Lauritz J. Dorenfeldt ville ha vitenskapen med seg for å kunne felle en så rettferdig dom som mulig ut i fra sin tids forutsetninger. I Torgersensaken kan vi ikke si det samme. Det er ikke bare en ulykke for Torgersen, men for oss alle. Om ikke det norske rettsvesen tar inn over seg at Dorenfeldts hovedpremiss for å dømme Torgersen ikke lenger holder, har de gjort rettssikkerheten og den juridiske tenkemåten en ubotelig bjørnetjeneste.

Les artikkelen her