Fredrik Fasting Torgersen er død

Postet av 19. juni 2015 10 Comments

Fredrik Fasting Torgersen sovnet stille inn på Lovisenberg sykehus i går. Han ble 80 år gammel, hvorav over 16 ble tilbragt urettmessig innesperret for et drap han ikke kunne ha begått. 

Festskrift_©JohannesGranseth_2
Fredrik Fasting Torgersen slik vi husker han. Bildet er tatt under feiringen av hans 80-års dag i fjor. Foto: Johannes Granseth.

I 57 år kjempet Torgersen forgjeves for en sjanse til å renvaske seg foran en ny dommer. Torgersens død kommer bare dager etter at en ny begjæring om gjenopptakelse – Torgersens sjette – ble overlevert Riksadvokaten og Gjenopptakelseskommisjonen. Torgersens sak har aldri stått sterkere, og arbeidet for gjenopptakelse kommer til å fortsette som før.

Torgersen sa ofte at kampen for gjenopptakelse ikke lenger handlet om ham selv, men at det var rettssikkerheten for oss alle det sto om. Saken hans vil utvilsomt bli husket som et justismord enten den blir gjenopptatt eller ikke, og forhåpentligvis vil de som i fremtiden får møte rettsvesenet på en dårlig dag få det lettere enn han. For rettsvesenet har også dårlige dager, akkurat som oss andre.

I dag er en slik dårlig dag. Våre tanker går til hans etterlatte, spesielt hans nevø Frode og kjæresten Vivi. Torgersens kampvilje og krefter til å tåle et av de største offentlige overgrepene vi kjenner til har ikke bragt ham den oppreisningen som han hadde fortjent. Men hans kamp har gitt oss mye kunnskap, kunnskap som vi forhåpentligvis greier å forvalte på en fornuftig måte også etter at han selv er borte.

Hvil i fred, Fredrik.

Tenk

Tenk deg, du menneske,
at du er tredd inn på en krok
og kastet
ut i det ukjente
der vesener grådigere
enn dine tanker kan fatte
jafser etter deg

Kan du tenke deg dette?

– Fredrik Fasting Torgersen (1934-2015)

 • Ove hansen

  Fy faen for et råttent og korrupt land norge er. Om de var så sikre på at han var skyldig, hvorfor da ikke la han få prøvd saken sin? Undrer på om ikke politiet, det korrupte regime, har plantet beviser, som ikke tåler dagens lys

  • torwaldnyqist

   Sorry , men det tillates absolutt ingen lovløshet innenfor Politi yrket : Dine undrende antagelser må falle på egen urimelighet . Ingen av mine bekjente kjenner seg heller igjen i (dine) uttalelser om at Norge skulle være et korrupt eller råttent land . På en annen side er det noe som kalles kritisk selvinnsikt til egen væremåte . . Jeg valgte den .

   • Ove hansen

    Merkelig at beviser forsvinner da, ikke eneste gangen heller

 • Jon Henrik Leere

  Vil lyse fred over Fredrik Fasting Torgersen sitt minne. Uten at han fikk greie på det i live, har han gjort mye for å synliggjøre urettmessigheter og svakheter ved Norges forvaltning. Hans insats vil få betydning for mange i fremtiden.

  Hvil i fred nå. Du har det nok bedre dit du har kommet, enn der du var, og vi er flere som vil fortsette i dine forspor. Modig du hevdet at du kjempet ikke lenger saken for deg selv, men for rettssikkerheten i landet. Mange av oss vet at du hadde så alt for rett i det.

 • Sylla

 • Ola_Bog
 • torwaldnyqist

  Det er bla. også godt kjent at denne mannen uttalte seg klart og tydelig i god tid før sin død : Glem hele Torgersensaken ! Laget til F. Torgersen har heller aldri off.gjort disse ordene . .

  • Torgersen ble ettersom han ble eldre mer og mer opptatt av at arbeidet med saken hans kunne utløse generell forbedring av rettssikkerheten ikke bare for ham selv, men også for andre. Jeg tviler ikke på at han har sagt «Glem hele Torgersensaken» eller noe liknende i en slik kontekst, men dersom du mener at han med denne uttalelsen mente at han ønsket at arbeidet for gjenopptakelse skulle avsluttes, tar du nok helt sikkert feil.

   • torwaldnyqist

    Meningen er faktisk å belyse han`s uttalelse da ordene Glem hele Torgersensaken er off.kjent . Så kan heller folk gjøre seg opp sin egen mening om uttalelsen . .

   • torwaldnyqist

    Reg.videre F.Torgersen tidligere off.uttalelse (der han ba folk glemme hele Torgersensaken)om at visse enda ikke har oppfattet han`s entydige signal i saken.