En utfordring til pressen

Av 23. april 2014 11 Comments

Jusprofessor Ståle Eskeland og medisinprofessor Per Brandtzæg har lenge vært blant de mest synlige proponentene for gjenopptakelse av Torgersensaken. Tidligere i år gikk de ut med en felles oppfordring til pressen om å gå kritisk til verks Torgersensaken.

EskelandBrandtzæg_600px

Ståle Eskeland  og Per Brandtzæg. I sin artikkel i Aftenposten lister de blant annet opp 8 bevis som utelukker at Torgersen kan være skyldig i drapet i Skippergata.


Pressens ansvar

Personen Fredrik Fasting Torgersen har ofte inspirert pressen til å trekke frem de riktig fete typene. I 1957/58 bidro bidro avisene til den feilaktige livstidsdommen gjennom et skamløst sensasjonsjag og en ukritisk demonisering av Torgersen.

I ettertid har pressen pliktskyldig dekket Torgersens mange forsøk på å få saken revurdert av en ny domstol. Hans spesielle skjebne har inspirert til bredt anlagte portrettintervjuer, det skrives pent om Torgersens forfatterskap, og avisene stiller ofte spaltene sine til disposisjon for leserinnlegg fra Torgersens mange støttespillere.

Det som imidlertid er fraværende i pressens dekning, er en kritisk og undersøkende tilnærming til det som faktisk er sakens kjerne: At Torgersen har en udiskutabel rett til en ny domstolsbehandling, etter at alle sentrale bevis mot han har sviktet fullstendig eller nesten fullstendig. Og at argumentene som brukes når rettsvesenet gang etter gang nekter ham gjenopptakelse overhodet ikke holder vann.

Torgersensaken er rik på detaljer, og den er tidskrevende å sette seg inn i. Saken er imidlertid også et grotesk og stadig pågående offentlig overgrep av et slikt omfang at pressen burde kunne ta seg råd til å følge Eskeland og Brandtzægs oppfordring, brette opp ermene og få denne jobben gjort. Start gjerne med å lese tidligere førstelagmann Nils Erik Lies gjennomgang av saken.

Et hederlig unntak

Journalist Torjus Dølo og magasinet «Vi Menn» demonstrerte i sin utgave i uke 14 at pressens vegring mot å ta stilling i Torgersensaken ikke er total. Dølos glimrende artikkel «Tør rettsstaten Norge se denne mannen i øynene?» finnes dessverre ikke på nettet, og vi tøyer sikkert sitatretten lengre enn den egentlig rekker når vi gjengir den i sin helhet under. Hvis du vil hjelpe oss med å gjøre det godt igjen kan du jo abonnere.

Klikk for full størrelse:

ViMenn_1

ViMenn_2

ViMenn_3