Ny gjenopptakelsesbegjæring fra Schiøtz og Lorentzen

Av 29. august 2014 0 Comments

Advokat Cato Schiøtz slapp en liten bombe under justismordseminaret «…aldri mer slippes løs…» på Litteraturhuset mandag 25. august. I hele sommer har han arbeidet med en ny begjæring om gjenopptakelse av Torgersensaken.

Begjæringen skrives i samarbeid med den profilerte bergensadvokaten Pål W. Lorentzen, så det er virkelig to tungvektere som nå tar plass i Torgersens hjørne.

Schiøtz_600

Cato Schiøtz på talerstolen under et seminaret som ble arrangert av norsk PEN og Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet. Foto: Johannes Granseth

Schiøtz er en av de advokatene i Norge som har hatt flest saker for Høyesterett. Han har vært forsvarer i flere viktige gjenopptakelsessaker, blant annet Lilandsaken.

Schiøtz og Lorentzen støttes i arbeidet av trioen Ståle Eskeland, Jan Tennøe og Nils Erik Lie, som alle kjenner Torgersens sak til bunns. Professor Eskeland skrev avhandlingen «Bevisene i Torgersensaken» før den første behandlingen i Gjenopptakelseskommisjonen i 2005. Advokat Tennøe utgav i fjor boken «Torgersensaken – juks satt i system», og tidligere førstelagmann i Borgarting Lie fullførte tidligere i år en analyse av Torgersensaken der han blant annet avdekket feil i politiets tidsberegninger når det gjaldt Torgersens bevegelser drapsnatten. Det siste vil formodentlig bli et viktig moment i den nye begjæringen.

Advokat Schiøtz har fått lov av sin arbeidsgiver, advokatfirmaet Schjødt, til å jobbe med begjæringen pro bono. Dette blir tredje gang Gjenopptakelseskommisjonen behandler Torgersensaken, og alt i alt er det Torgersens sjette forsøk på å få de påståtte bevisene mot ham vurdert av en ny domstol.