Fullt hus under Schiøtz´gjennomgang av Torgersensaken

Av 14. januar 2016 0 Comments

Mellom 3 og 4 hundre personer fant veien til Cato Schiøtz´ foredrag om Torgersensaken tirsdag 12 januar.

Wergelandssalen var stappfull allerede ett kvarter før foredraget startet, og vi må takke Litteraturhuset som klarte å stable på bena en videooverføring til Amalie Skram-salen, slik at ingen måtte avvises i døra. Foredraget ble filmet og vil bli lagt ut på denne nettsiden i løpet av kort tid. Du kan nå se foredraget på video her.

Copyright © Johannes Granseth

Foredraget kom i stand som en reaksjon på beslutningen fra Gjenopptakelseskommisjonens leder om å avslå å behandle Fredrik Fasting Torgersens siste gjenopptakelsesbegjæring, som ble levert inn en uke før Torgersen døde i juni i fjor.

Schiøtz har, i samarbeid med Pål W. Lorentzen og med bistand fra tidligere førstelagmann Nils Erik Lie, lagt ned et betydelig arbeid i begjæringen, som du kan lese her. I foredraget fremhold Schiøtz at det nå foreligger flere nye momenter i saken. Begjæringen påpeker også flere tilfeller av uriktig saksbehandling og gal bevisvurdering ved kommisjonens tidligere behandlinger.

Copyright © Johannes Granseth

Etter foredraget svarte Schiøtz og Lie på spørsmå i en times tid, fremdeles foran en fullsatt sal. Selv om det er grunn til å anta at størstedelen av tilhørerene var tilhengere av gjenopptakelse, var det også både tvilere og motstandere blant de som deltok i ordskiftet.

Det var oppløftende å se at en stor del av publikum bestod av relativt unge mennesker. Mange har som kjent brukt julen på å se Netflix-serien «Making a murderer», og det er godt mulig at dette har slått ut ut i form av økt interesse for kveldens tema. Uansett grunn er det veldig hyggelig å se at Torgersens sak fremdeles fenger, 58 år etter at han ble dømt for drapet i Skippergata.

Alle bilder: Johannes Granseth