Den Store Justismordmonologen

Av 5. november 2013 2 Comments

Skuespiller Thomas Bye er besatt av justismord. I 2007 spilte han aktor Dorenfeldt i Jens Bjørneboes «Tilfellet Torgersen». To uker etter premiéren fikk Torgersen det første avslaget fra gjenopptakelseskommisjonen. Sammen med instruktør Aslak Moe har han brukt 8 år på å utvikle forestillingen 0+0=4.

0+0=4_600x450

«I løpet av disse årene har jeg gjort noen både fantastiske og forferdelige oppdagelser. Jeg har møtt mennesker som har ofret nesten 30 år av livene sine på å kjempe for uskyldig dømte, et menneske som har sittet 16 år i fengsel for en forbrytelse han mener at han ikke har begått, mennesker som var fengselsvakt for Fritz Moen da han satt 18 og et halvt år i fengsel, uskyldig. Jeg har i det hele tatt opplevd utrolig mye spennende i arbeidet mitt,» sier Bye.

Forestillingen forteller historien om to av de mest kjente justismordene i Norge; Lilandsaken og Fritz Moen-sakene, samt flere andre omdiskuterte straffesaker, deriblant Torgersensaken. I forestillingen forteller Thomas Bye sin egen historie, og vi får et innblikk i hvordan et menneske kan bli så oppslukt og engasjert at alt annet blir uviktig. Er det slik at vi alle kan risikere å bli dømt for mord i Norge, bare vi er uheldige nok?

«…. kvifor blir ikkje saka gjenopptatt? Dette er ein av tankane ein går ut med etter å ha sett Thomas Bye sin strålande framsyning. Alt han seier treff publikum midt i hjartet. Og alt er fakta»  FIRDA

Forestillingen hadde premiére i Førde Tingrett i september. Den har blitt vist for innsatte i Vik fengsel, for flere advokatkontor, for videregående elever, jusstudenter i Bergen og for dommere og sorenskrivere i Gulating Lagmannsrett. Forestillingen spilles på Det Norske Teatret 29. november og 5. desember.

Les mer: