Tennøes bok får oppmerksomhet i pressen

Av 14. januar 2014 2 Comments

«Jeg frykter at denne boken vil bli tiet ihjel» uttalte høyesterettsadvokat Cato Schiøtz under lanseringen av Jan Tennøes bok «Torgersensaken – juks satt i system».

Nå har VG anmeldt boken over et helt oppslag og gitt den terningkast 5, så da ser det heldigvis ut til at Schiøtz´ bekymring er i ferd med å bli gjort til skamme.

VG_1000px

VGs anmelder Arne Hugo Stølan skriver blant annet:

I Tennøes fortelling finnes mange elementer man ikke forbinder med rettsstaten Norge, men med «mafiatilstander»:

Et «plot» konstruert av påtalemyndigheten selv; tilbakeholdelse av viktig bevismateriale; tvilsomme sakkyndige «kjøpt og betalt» av påtalemyndigheten; «helt sikre» tekniske bevis som i dag synes utdaterte; kommisjon som konkluderer uten begrunnelser; justisminister som hverken kan vurdere eller kommentere kommisjonens avslag fordi den er uavhengig, osv.

Tennøe har undersøkt, og han liker ikke det han mener å ha funnet: en kultur av uredelighet blant involverte jurister, rettsapparat og øvrighetspersoner.

Dersom det han skriver medfører riktighet, at Torgersensaken virkelig er «juks satt i system», er det ikke bare betenkelig. Det er direkte skremmende.

VG har publisert anmeldelsen bak sin betalingsmur, men de som abonnerer på VG+ kan lese den på nettet.

At pressen hittil har vegret seg for å ta tydelig standpunkt i saken er beklagelig, men også forståelig. Det er ressurskrevende å sette seg godt inn i en så omfattende sak. Det vil kreve et visst mot å sette seg opp mot påtalemyndighetenes gjentatte forsikringer om at Torgersen er dømt med rette, selv om urimeligheten i disse påstandene enkelt vil la seg konstatere hvis pressen først foretar en selvstendig undersøkelse.

Vi får håpe at VG og andre aviser vil følge oppfordringen fra journalistikkprofessor Rune Ottosen, som etter å ha lest Tennøes bok oppfordret alle landets redaktører til å sette seg bedre inn i Torgersensaken.

Tennøes bok kan bestilles her. Digitale utgaver av boken kan lastes ned gratis som ebok eller pdf. iPhone/iPad-brukere finner boken i iBooks.

Jan Tennøe om Torgersensaken: